lördag 24 juli 2010

Från Sverige till Kapstaden

Vi gjorde det igen – lämnade Sverige i sommarskrud. Den här gången dagarna innan midsommar strax innan den härliga sommarvärmen kom, jersminbuskarna precis på väg att slå ut, päron-, körsbärs- och äppelträd fulla av kart. Men vi fick uppleva maj för första gången på många år med vitsopporna fortfarande i backen, följda av gullvivor, liljekonvaljer och syrener. Och viktigast av allt, vi hann träffa familjemedlemmar och vänner.

Det är alltid motigt att lämna, men väl på andra sidan tar livet i Sydafrika snabbt över. Så är det varje gång och säkert upplever alla som lever som vi, i två länder och olika liv, detsamma.

Fotbolls-VM gör det här året speciellt. Snabbt drogs vi in i den härliga stämningen här. Alla talade fotboll. Det var samtal nummer ett varje morgon på jobbet. Trots att knappast ingen av dem jag möter dagligen hade haft möjlighet att köpa biljett till någon match och få uppleva Cape Towns fantastiska stadion i Green Point vid Atlantkusten, har alla dragits med i glädjen och spänningen. Det är sant som president Zuma nu säger att det har förenat landet som aldrig någonsin förr. Fattig som rik har känt sig delaktig och velat visa det bästa av sitt land. Sydafrikas flagga har prytt allt från bilen till taket på plåtskjulet. Fotbolls- VM blev en succé och SA har fått högsta betyg från FIFAS president. Fotbollsfans från hela världen var överväldigade av detta vackra och vänliga land och har lovat komma tillbaka. Även vädret skötte sig bra med många milda och soliga dagar här i Kapstaden. Veckan efter öste regnet ner och det blev kallt och t o m minusgrader och snö på många håll i landet.

Sedan ett par veckor är vardagen tillbaka. Redan måndagsmorgonens nyheter efter söndagens final och avslutningsceremoni varvade som vanligt problem och glädjeämnen, stort och smått. Men depressionen som vissa förväntade sig har inte infunnit sig. Istället har nya tag inför framtiden tagits. Förstasidesnyheter var att efter 13 år avsluta det misslyckade försöket att införa OBE (Outcome based learning), problembaserat lärande, en pedagogik Sydafrika inte var moget för. Nu går man tillbaka till att undervisa i ämnen, inte ”läroområden”, lärarnas administrationsbörda ska minska, en detaljerad läroplan håller på att utarbetas, från nästa år ska 6.5 miljoner elever, 180 000 lärare i 20 000 skolor få nya arbetsböcker att följa.

Nelson Mandelas 92-årsdag den 18 juli blev ännu en anledning till att skapa vikänsla i landet . Alla medborgare uppmanades att ägna 67 minuter, en minut för varje år Mandela gett sitt land och världen, till att förbättra sin omgivning. Och människor ställde upp, städade skolgårdar, parker och stränder, lagade skolbänkar och målade i skolor och ålderdomshem.

Och enligt presidenten ska hus nu byggas som aldrig förr.

Men vi läser också mycket oroande nyheter. Om fotbolls-VM verkligen blivit en sådan succé är ännu för tidigt att avgöra. Redan nu ställs folk inför rätta för oegentligheter som skett. Biljetter och resor har köpts för företagspengar. Och vem ska betala räkningen när kontraktet med företaget som sköter Cape Town Stadium går ut om två år. Kostnaden blev 1½ miljard mer än vad som var beräknat. Visserligen vacker men redan ligger den där som en vit elefant.

Och har det verkligen blivit någon förändring i relationen mellan människor. Visst finns det hoppfulla tecken i samhället, men det är inte ett VM som kan förändra den saken. Däremot har Sydafrika visat att Afrika kan och i bästa fall ändrat den negativa bilden av Afrika som världen har.


Inga kommentarer: