torsdag 5 april 2012

Nya gatunamn


NY1 är huvudgatan i Gugulethu. Den sträcker sig rakt genom hela förorten och trafiken slingrar sig långsamt fram. Människor korsar oupphörligen gatan och ett stort antal taxibilar, ofta stora, gamla plåtlådor, i folkmun kallade cockroaches (kackelackor), stannar var som helst för att ta upp nya passagerare. Mer än 100 gator är kallade NY med ett nummer efter och är en rest från apartheidtiden, då svarta människor tvångsförflyttades till helt nya område på 50- och 60-talet. NY står för ”native yard” och anses kränkande av myndigheterna, som nu tycker att det är hög tid, 18 år efter befrielsen, att ändra dessa namn. 
Den här gatan och många andra delar av Gugulethu håller på att byta skepnad. Nya hus byggs och de gamla små ”skolådorna” till hus byggs ut, träd har planterats längs hela gatan och ett nytt shoppingcenter har invigts.
Men det är inte alla som vill byta, t.ex. till namn på personer som har utmärkt sig i kampen, till historiska händelser eller kulturella och traditionella händelser. I debatten i media är det röster som hellre vill behålla det gamla namnet. De vet vad NY betyder, men är vana efter många år att ha sin adress och oroar sig nu över att vänja sig vid ett nytt namn och vad som kan hända med deras post.

Den stora motorvägen in till Cape Town heter numera Nelson Mandela Boulevard, och gatan som fortsätter förbi Cape Town Stadium har uppkallats efter Helen Susman, som var en orädd och outtröttlig politisk motståndare i många år under apartheidtiden och då en av få kvinnor i parlamentet. 

Ett gatunamn som jag genast tänkte på när man började tala om ändring är Hendrik Verwoerd Drive. Vem vill bo längs en gata som fått namn efter ingenjören till apartheid, en holländare som var premiärminister på 50-talet och senare blev skjuten till döds i en av parlamentets korridorer. Men inte alla längs den breda avenyn i de rika stadsdelarna i norr dit afrikanderna flyttat, vill byta. "Den mannen betydde mycket för landet", anser en del. 

Märkligt var det när vi för 10 år sedan var på väg att besöka Beyers och Ilse Naudé i Northcliff i Johannesburg och befann oss körande på en bred gata vid namn Beyers Naudé Drive. Vi blev tvungna att stanna och ta ett kort på gatuskylten. I det här fallet var det en betydelsefull och modig man som blivit hedrad, men det är inte alltid så. En park här i utkanten av stan’ har namn efter en frihetskämpe som idag är en mycket rik affärsman. Det är nog klokt att vänta till personen ”passed on”, som man säger här i Sydafrika. 

Inga kommentarer: