Igår kväll var jag på ’Book Launch at the Book Lounge’. En ’book launch’ är en presentation av en nyutkommen bok och är vanligt här, en inspirerande stund med möte med författare och redaktörer. The Book Lounge är en välsorterad och annorlunda bokhandel mitt i centrala Cape Town, gatan upp från parlamentet, med program minst två kvällar i veckan och på lördagar sagoläsning för barn. Den är ett utmärkt ställe att smita in på en stund när man är i stan’, dricka en kopp kaffe och hinna med att bläddra i och upptäcka nya böcker. Programmen är alltid kl. 18 direkt efter jobbet för många.
Boken som presenterades igår var The Cambridge History of South African Literature. De två redaktörerna Derek Attridge and David Attwell, är båda professorer i engelska och litteratur, främst sydafrikansk, vid York University i England, och är båda sydafrikaner. Idén till boken fick de redan 2006. De berättade om det omfattande arbetet med att sammanställa en bok som täcker så mycket som möjligt av litteraturen från alla de elva officiella språken, och några till, från det att européerna slog sig ner här på 1600-talet fram till idag. Ett kapitel handlar också om den muntliga berättartraditionen som fortfarande är stark. Författarna, som fanns bland publiken, blev också presenterade.
Men höjdpunkten på kvällen var att få lyssna till Njabulo Ndebele, själv en av Sydafrikas mer framstående författare och inbjuden att kommentera boken. Han har tidigare uttryckt oro inför den litteratur som skrivs och publiceras efter 1994, att den inte når upp till den betydelse litteraturen hade innan landet blev fritt. Han tog oss med i sina funderingar över hur sydafrikanerna, erövrarna och de erövrade, har levt tillsammans i 300 år: Ingen har en ren identitet. Den andre har ’entered your life’ och lever inom dig trots dig själv, trots att du kanske insisterar på att utesluta henne. Du nämner den andre som en som är utanför, inte del av dig. Detta är egentligen en självförnekelse och en förnekelse av alla sydafrikaner. Väldigt få, om någon, i de olika grupperna kan påstå att de inte är påverkade av andra. Vi är ett mångkulturellt land med gemensam identitet. Vem är ursprunglig? Låt oss inse verkligheten och sluta drömma. Detta är frihet.
Ndebele avslutade med att säga att den här boken, som onekligen binder samman alla sydafrikaner, kan bli en nystart, en drivkraft, som åter kan ge litteraturen den betydelse den hade före 1994. Den är också en tribut till alla författare som här gett något av sig själva.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar