onsdag 22 februari 2012

Arniston






Några mil nordöst om Cape Agulhas, Afrikas sydligaste spets, ligger fiskeläget Arniston. Det är en bedövande vacker kustremsa där klippor och sand möter ett turkosfärgat hav, som i horisonten övergår till klarblå himmel. Inte underligt att konstnärer och författare dras till denna plats. Men det som präglar Arniston och som funnits där långt innan turisterna hittade dit är fiskeläget med dess karaktäristiska, vitkalkade stenhus. Fortfarande finns här 150 familjer som försöker livnära sig på fiske. Men tiderna blir allt svårare. Klimatförändring med högre temperatur i havet gör att fisken som traditionellt funnits där flyttar på sig. Andra länders trålar går närmare kusten än tillåtet och rensar rent. Ett annat stort och upprörande problem är den stora industri (ägt av De Beers) vars höga skorstenar syns i fjärran. Härifrån provskjuter man missiler ut i havet, inte bara Sydafrikas utan även andra länders. De dagar man gör det betalas fiskarna för att inte gå ut med sina båtar. Och vad värre är, havet och havsbotten och fisken påverkas. En stor miljöförstöring är på gång. Hur ska en liten grupp människor med stöd från sin kyrka kunna stå emot ett så stort företag?

Allt detta berättade den lokala anglikanska prästen för oss, när vi några dagar fick hyra kyrkans semesterhus intill deras konferensgård, som ligger mitt i byn. Andrè du Plooy, som också är masterstudent på teologen på UWC, har Afrikas sydligaste församling som sitt arbetsområde.

Kusten utanför Arniston (en sträcka på 5-6 mil) har en våldsam historia. Mellan 1676 och 1975 förliste 120 skepp där. Arniston har fått sitt namn efter ett skepp tillhörande Holländska Ostindiska Kompaniet, som var på väg från Kina till Europa och gick på grund en natt 1825. Kaptenen försökte styra fartyget så nära land som möjligt för att passagerarna skulle kunna rädda sig upp. Men när morgonen grydde visade det sig att endast 7 personer av de 300 ombord hade klarat det. 100 av de omkomna var sårade soldater och resten privatpersoner och besättning. På ett museum i området kan man läsa om alla dessa katastrofer och se målningar på de vackra fartygen. Rester av Arniston ska finnas längre ut i bukten. Sydafrikas historia är väl dokumenterad de senaste 350 åren.


Inga kommentarer: